Iedere auto die na april 2018 in Europa op de markt is gebracht, heeft er een: de SOS knop. Je hebt hem misschien wel zien zitten in je eigen auto. Meestal vlak naast de achteruitkijkspiegel. Maar waarom zit die knop er? En hoe werkt het? Â
De SOS-knop Uitgelegd
In zijn algemeenheid; de knop zorgt dat hulpdiensten sneller ter plekke zijn na een incident. En daarmee redt het mensenlevens. Als je na een ongeluk niet zelf meer in staat bent om de hulpdiensten te waarschuwen, dan is er altijd nog de SOS knop, ook bekend als het eCall-systeem. Die knop werkt op twee manieren:
- Na een ongeluk brengt de knop zélf (automatisch dus) een verbinding tot stand met hulpdiensten, of
- Je kunt de knop handmatig, zelf dus, activeren
Hoe Werkt Het?
In beide gevallen gaat er een signaal uit. Daarin geeft de auto zijn positie door (GPS) en nog een paar andere gegevens. Bovendien komt er een spraakverbinding tot stand. Het is een ingenieus systeem, want het werkt ook automatisch als de airbags worden geactiveerd.
Techniek en Componenten
Heeft je auto een SOS-knop, dan zal hij dus ook over een airbag-besturingseenheid, satellietontvanger, mobiele antenne, eCall-besturingsunit, microfoon, luidspreker, noodaccu, noodknop en indicatielampje beschikken.
Privacy en Veiligheid
Voor alle duidelijkheid, het systeem communiceert uitsluitend met hulpdiensten. Er gaan geen gegevens naar bijvoorbeeld de autofabrikant. Tenzij je dat zelf hebt ingesteld. En tot slot, als je een keer onbedoeld de knop indrukt, dan geen nood: door de knop nogmaals in te drukken, verbreek je de verbinding.
Wist je dat het kabinet de korting op wegenbelasting voor elektrische auto’s heeft verlengd tot 2031? Je leest het HIER.